Jezero Brana Bužim ovih dana ne liči na jezero kojeg smo svi navikli gledati. Naime zadnjih mjesec-dva ribolovci svakodnevno objavljuju apokaliptične scene sa ove nekad prelijepe lokacije za ribolov i odmor. Rudnik mangana Bužim nemilosrdno crpi enormne količine vode tako da je nivo jezera opao više od dva metra, a svakim danom je više ugrožen i riblji fond u ovom jezeru.

Da stvar bude gora više nije riječ samo o jezeru Brana nego i rječici Bužimnica u koju se direktno ulijevaju otpadne vode nakon ispiranja rude.

Iako SRD “Šaran” Bužim posjeduje dokumentaciju kojom mu je dato na upravljanje i gazdovanje vodama općine Bužim, a u koje je između ostalog uvršteno i jezero Brana Bužim, niko od nadležnih institucija koje je dodijelilo ribolovno pravo ovom udruženju, i po osnovu kojeg udruženje plaća Kantonalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva naknadu nije došao na poziv da reaguje po pitanju moguće ekološke katastrofe i ugroženosti ribljeg fonda.

Općinski načelnik Mersudin Nanić, iako nenadležan u ovoj situaciji juče se odazvao pozivu i došao da se uvjeri u navedeno, te na taj način dao podršku udruženju SRD “Šaran” Bužim.

U svojoj izjavi pozvao je nadležne institucije da pravovremeno reaguju te utvrde do koje mjere se voda iz Brane smije ispumpati kako bi se zaštitio riblji fond.

Iz udruženja SRD “Šaran” Bužim naglašavaju da nemaju ništa protiv eksploatacije rude i djelatnosti rudnika mangana Bužim, ali traže da se odredi tačka ispod koje se voda ne bi smjela crpiti, te da se na usisno crijevo na pumpi postavi zaštitna mreža i na taj način zaštiti riblji fond u kojeg je uloženo puno truda i novca.

Kad je u pitanju rijeka Bužimnica u koju direktno bez ikakve filtracije idu otpadne vode i koja je nakon ulijevanja istih potpuno crvene boje, takođe traže da se nadležne institucije oglase i traže od rudnika mangana Bužim minimum uvjeta koje moraju ispuniti u svrhu zaštite voda i sprječavanja ekološke katastrofe.

FOTO

 

VIDEO