U okviru drugog poziva Interreg – IPA CBC programa prekogranične saradnje između republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, općina Bužim je zajedno sa budućim partnerima: Razvojna agencija USK, JZU Opšta bolnica „Blažo Orlandić“ Bar – Crna Gora, REGEA (Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske) i čija realizcija se završava krajem 2019. godine, naši partneri su prepoznali iskrenog partnera u Općini Bužim za partnerstvo i na drugom pozivu programa prekogranične saradnje INTERREG IPA CBC.

Program projekta SOLAR SWITCH Karlovačka županija, kandidirala projekt pod nazivom „SOLAR SWITCH“.  S obzirom na reputaciju i profesionalizam koji je općina Bužim stekla prilikom implementacije projekta: Promocija i zaštita Kestena, a bi obuhvatao sljedeće aktivnosti: postavljanje Solarnih panela na krovne konstrukcije na 5 objekata javnog karaktera u općini Bužim, i to na: zgradu općine Bužim, Centar za kulturu, sport i informisanje, Zgrada zajedničkih institucija (P+2), Dom zdravlja i Sportska dvorana Bužim. Planirana ukupna proizvodna energija solarnih panela je 100kW i to:

  • Zgrada općine Bužim – 30kW;
  • Centar za kulturu, sport i informisanje Bužim – 10kW;
  • Zgrada zajedničkih institucija – 20kW;
  • Dom zdravlja Bužim – 20kW;
  • Sportska Dvorana Bužim – 20kW.

Ukupna vrijednost kandidiranog projekta SOLAR SWITCH je 985.380,42 € a od pomenutog iznosa općini Bužim bi pripalo 153.430,46 € ukoliko evaluacijska komisija prihvati kandidaturu projekta SOLAR SWITCH.

Ukoliko projekt bude odobren sve projektne aktivnosti u okviru drugog poziva INTERREG IPA CBC bi se realizirale u periodu 2020 – 2022 godine.