U sklopu projekta “Moj izbor je turski”, koji vodi Turski kulturni institut “Yunus Emre” u Bosni i Hercegovini, u Osnovnoj školi ”Bužim” u Bužimu jučer je svečano otvoren moderno opremljeni kabinet za turski jezik, ali i druge školske predmete, kojeg je finansirala Općina Bagcilar. Vrijednost investicije je 15. 000 KM.

Programu otvorenja kabineta prisustvovali su načelnik Općine Bužim Zikrija Duraković, načelnik Općine Bagcilar Lokman Cagirici, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona Muhamed Ramić, predstavajući OV Safet Ljubijankić, uprava škole, učenici, roditelji i drugi gosti.

Načelnik Općine Bagcilar Lokman Cagirici je kazao kako imaju čast, uzbuđeni su i sretni što imaju priliku posjetiti ove prostore i da sa Bosnom i Hercegovinom imaju čvrste veze.

“Naravno da smo zadovoljni, u našim očima i našim srcima Bosna ima posebno mjesto, imali smo zajedničku historiju, stoljećima smo živjeli zajedno na ovim prostorima, dijelimo istu vjeru, tako da ova djeca koja uče turski jezik su veoma važna za nas kao naši ambasadori” kazao je načelnik Cagirici.

Ovakva saradnja, smatraju bužimski zvaničnici,  od izuzetne je  važnosti. Učenjem turskog jezika omogućuje se  spajanje  kultura  koje imaju dosta toga zajedničkog.

“Općina Bagcilar i Općina Bužim su bratske općine već duži niz godina i sama ova posjeta za nas je jako značajna. Možda se nekom čini ova učionica malom u financijskom smislu, ali ona je za nas jako značajna i ona njeguje upravo ovu saradnju između dvije bratske općine”kazao je načelnik Duraković.

Projekat uvođenja turskog jezika u osnovne škole odnedavno je zaživio  na području USK-a. U nekim školama kao obavezan drugi stani jezik, dok u nekim još kao fakultativni  predmet. Iako je  kratak period,  investitori su zadovoljni  realizacijom svoga projekta u OŠ Bužim.

Ministarstvo obrazovanja u Vladi USK-a podržalo je ovaj projekat i nada se u skorije vrijeme realizaciji novih projekata od obostrane koristi.

Nakon obraćanja, uslijedio je program koji su priremili učenici koji uče turski jezik, a potom i svečano otvorenje kabineta.

FOTO

Više slika pogledajte na fb stranici JU “Centar za kulturu, sport i informisanje”