Da je sudbina, te ratne 1995.godine, bila drugačija danas bi naš komandant general Izet Nanić imao 53. godine.

Historija nas uči da oni koji zaboravljaju svoju prošlost i svoje najbolje sinove ne zaslužuju da žive budućnost. Zato se Bužim i svi njeni stanovnici na ovaj dan sjećaju svog generala, neprežaljenog komandanta, vođe i ponosa Bužima,  Krajine ali i cijele Bosne i Hercegovine. Bužim i bužimljani se sjećaju svog heroja oslobodilačkog rata i njegovih posljednjih zapisanih riječi : – Ako Bog da, bit će naša BiH. Osjećam da mogu uraditi zamišljeno. Nestalo je struje. Sretno!

Isto tako se sjećaju svega onoga što je uradio za svoju domovinu, za slobodu i svoj Bužim. Izet i njegovi vitezovi su najzaslužniji za vraćanje statusa općini Bužim 20.februara ratne 1995.godine, za slobodu koju danas uživamo i jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu.

Neka mu je vječni rahmet i lahka zemlja bosanska.

 Načelnik općine Zikrija Duraković

 

Kratka biografija

Izet Nanić rođen je u Bužimu 4.oktobra 1965. godine.Srednju vojnu školu završio je u Zagrebu 1984., Vojnu akademiju u Zagrebu 1987.godine.Godine 1992. Formirao je 105. udarnu bužimsku krajišku brigadu, kasnije čuvenu 505. vitešku motorizovanu brigadu koja je izrasla u najelitniju jediniciu Armije RBIH.Poginuoje 5.avgusta  1995. godine u rejonu Ćorkovača. Odlikovan je za života najvišim ratni priznanjem značkom „Zlatni ljiljan“  1994. godine,a posthumno 1998.godine  dobio Orden heroja oslobodilačkog rata i unaprijeđen u čin brigadnog  generala. Iz braka sa Safijom dobio je troje djece kćerku Izetu i sinove Nevzeta i Ibrahima.