Povodom jutrošnjeg hapšenja generala Ramiza Drekovića saopćenjem za javnost oglasili su se predstavnici Koordinacije boračkih udruženja Općine Bužim, v.d općinskog načelnika Općine Bužim, Nedžad Kudelić i predsjedavajući OV, Safet Ljubijankić.

“Počasni građanin Općine Bužim, general Ramiz Dreković za nas je simbol odbrane Bosne i Hercegovine, časni borac i komandant. U potpunosti smo opredijeljeni za procesuiranje svih ratnih zločina ali smatramo da je ovo vrhunac pokušaja izjednačavanja krivice i odgovornosti za počinjene ratne zločine u Bosni i Hercegovini, čime se pokušavaju promijeniti povijesne činjenice i karakter rata u Bosni i Hercegovini.

Za nas više nije pitanje šta će biti sa generalom jer znamo da on sigurno nije počinio nikakv zločin, nego se postavlja pitanje ko je slijedeći od generala i patriota koji su branili ovu zemlju”.

Podsjećamo Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) jutros je u Sarajevu uhapsila generala Ramiza Drekovića, bivšeg komandanta Petog i Četvrtog korpusa Armije RBiH, u njegovom stanu u Alipašinoj ulici, po nalogu Tužilaštva BiH, a zbog sumnje da je počinio ratni zločin na području Kalinovika 1995. godine.