U okviru realizacije projekta “Građanin” kao praktičnog dijela Civitasovog programa učenici III razreda gimnazije MSŠ “Bužim” posjetili su Općinskog načelnika Općine Bužim Zikriju Durakovića kako bi odradili intervju koji je neophodan za nastavak realizacije ovogodišnje teme “Obrazovni sistem u BiH- čemu nas (ne) uči?”.

Nakon predstavljanja prisutnih učenika, oni su upoznali načelnika sa realizovanim aktivnostima u njihovim školama kao i aktivnostima koje planiraju u narednom periodu.

Načelnik Duraković je pohvalio rad ovih učenika i želju za povećanjem aktivizma mladih na području Općine, te kazao da je zadovoljstvo pomoći u realizaciji projekta kojeg provode.

Istakao je da je Općina partner svim mladima i da će vrlo rado upriličiti prijem za sve učenike koji imaju ideje, projekte i rješenja za probleme mladih.

Projekat “Građanin” je pragmatični dio obrazovanja za demokratiju i ljudska prava u kojem učenici imaju priliku da u učionicama i zajednici vježbaju buduću ulogu građana u demokratskom društvu.

Učenici se podstiču da se kroz primjenu stečenih znanja i vještina aktivno uključe u rješavanje problema u svojoj zajednici s ciljem zaštite ljudskih prava, životne okoline i ostvarivanja ekonomskog i socijalnog prosperiteta zemlje. Svake godine u projektu učestvuje oko 40 000 učenika osnovnih i srednjih škola iz cijele Bosne i Hercegovine.

Ovaj projekat učenicima pomaže da postanu odgovorni i informisani mladi ljudi koji kroje svoju budućnost i shvataju pojam i značaj brige i uključenja svih građana u rješavanje problema koji se tiču svih nas.