Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka posjetio je danas Općinu Bužim gdje je donirao ramazanski top građanima ovog viteškog grada Bužima. Ispred Općine Bužim gradonačelnika Skaku primili su predsjedavajući OV Bužim Safet Ljubijankić,  šef službe za privredu Nedžad Kudelić,  Senad Krupić, Sead Emrić, predsjednik Medžlisa IZ Bužim Eniz Veladžić i glavni imam Mehmed ef. Harčević.

Nakon primopredaje ramazanskog topa koja je obavljena na Starom gradu  gradonačelnik Skaka  je  zajedno sa domaćinima posjetio  muzej sobu 505. Viteške brigade,  te proučio fatihu na Turbetu generala Izeta Nanića i poginulih pripadnika ove brigade.

Gradonačelnik Skaka je istaknuo da je riječ o simboličnom činu koji potvrđuje da postoji snažna veza između glavnog grada BiH i Bužima, kao i cijele bosanske Krajine.

“Bužim je herojski grad. Naše su veze neraskidive. Danas smo ovdje da poručimo kako će, uprkos svim izazovima sa kojima se suočavamo, Sarajevo jačati veze sa Bužimom, ali i svim drugim gradovima i mjestima u Krajini i to u infrastrukturnom, ekonomskom, političkom, tradicionalnom i turističkom smislu”, naveo je Skaka u razgovoru sa domaćinima.

On je potvrdio i da će Grad Sarajevo pomoći Muzej 505. viteške brigade koji je smješten u neadekvatnom prostoru.

“Ovaj projekt je već postao prepoznatljiv širom države i nastavljamo ga. Očekujemo da ćemo do kraja ovog mandata sve naše stare čaršije, naši lijepi gradovi imati tradiciju koja se već dugo njeguje u Sarajevu”, naveo je gradonačelnik Skaka.

 

Predsjedavajući OV Bužim Safet Ljubijankić se zahvalio gradonačelniku Skaki na donaciji i naglasio kako je uvjeren da je ovo samo početak jedne dobre saradnje Općine Bužim i grada Sarajeva u narednom periodu.

Osim očuvanja tradicije i turističke ponude, projekt ima za cilj učvršćivanje veza Grada Sarajeva, kao glavnog grada BiH, sa lokalnim zajednicama na svakom pedlju BiH.