U sali Općine Bužim danas je službeno boravio zamjenik Ministra odbrane za politiku i planove BiH Sead Jusić. Tom prilikom u sali  Općine Bužim na inicijativu Koordinacije boračkih udruženja Općine Bužim održan je radni sastanak kojem su prisustvovali predsjednici temeljnih boračkih udruženja Općine Bužim, kao i predsjednici Skupština temeljnih boračkih udruženja Općine Bužim te Općinski načelnik Zikrija Duraković i predsjedavajući OV Safet Ljubijankić.

Na sastanku je bilo govora o angažovanju Oružanih snaga BiH 9. januara u Banja Luci, obilježavanju značajnih datuma iz perioda `92-`95, izgradnji spomen obilježja na Ćorkovači te učešću Oružanih snaga na izgradnji puta Čava-Ćorkovača

Kako je sastanak bio zatvoren za medije, nakon sastanka prisutni su dali izjave za javnost.

“Smatram kao zamjenik Ministra odbrane BiH da je neophodno da svako od nas dužnosnika kada dobije poziv da pruži određene informacije o svim aspektima koji su u nadležnosti Ministarstva odbrane BiH  posebno ja imam jedan poseban odnos s obzirom da sam vezan za Bužim i našu nedavnu historiju. Stoga mi smo danas ovdje obradili nekoliko važnih tema, jasno da je bilo važno i mojim saborcima da imaju iz prve ruke informaciju o dešavanjima 9. januara o prisutstvu Oružanih snaga BiH u Banja Luci.

U tom smislu smo pružili adekvatne informacije u kontekstu i zakona i pravila i procedura, sve što je ovo pratilo i koje su naše naučene lekcije u ovom kontekstu u Ministarstvu odbrane sa jednom snažnom porukom da je jako važno da je u ovom procesu sačuvana linija komandovanja i rukovođenja Oružanim snagama, demokratska linija, dakle da su zahtjevi vrhovne komande i Predsjedništva i sve ostale pojedinosti ispoštovane sa važećim procedurama. Naravno očigledno je da ima određenih nedostataka koje mi kroz analize u Ministarstvu odbrane otklanjamo i biće otklonjeni.

U svim drugim aspektima ova priča doživjeće svoj politički pa i procesni epilog i mi poštujemo demokratske institucije države, poštujemo da ima pravo neko podnijeti i krivičnu prijavu i zahtijevati smjene i ostavke, ali ja lično odgovorno tvrdim da sve ono što smo radili i Ministrica i ja i druge kolege da smo uradili u skladu sa pozitivnim popisima koji ovu oblast prate. A ako je bilo nekog kršenja na istražnim organima je da to ili potvrde ili demantuju. Ovdje smo upoznati i o drugim pitanjima, o obilježavanju značajnih datuma na prostoru općine Bužim iz bliske i dalje prošlosti, o određenim infrastrukturnim projektima gdje Oružane snage BiH u okviru svog programa civilno-vojne saradnje mogu dati kvalitetan doprinos, neke stvari su već u toku oko čega će se načelnik općine Bužim zajedno sa našim predstavnicima usuglasiti u smislu daljih procedura” kazao zamjenik Ministra odbrane za politiku i planove BiH Sead Jusić.

“Ovo je bila prilika da čujemo sve ono što je koordinaciju boračkih udruženja interesovalo po pitanju djelokruga rada i zamjenika Ministra odbrane BiH i Ministarstva odbrane, a s druge strane prilika nama da razmijenimo iskustva i načine kako unaprijediti saradnju sa istima. Meni je izuzetna čast da se zahvalim zamjeniku Ministra odbrane na svemu onome što je uradio na konkretnim projektima koji su pred nama u realizaciji putem inžinjerijskog dijela Oružanih snaga u narednom periodu. Ti projekti se tiču prvenstveno regulacije potoka Bužimnice ali i drugih infrastrukturnih projekata kad je u pitanju putna mreža na području Općine Bužim” kazao je Općinski načelnik Zikrija Duraković.

Hamdija Mustafić predsjednik Skupštine udruženja 505. Viteške bužimske brigade je kazao nakon sastnka:

“Na osnovu zaključaka skupštine udruženja 505. Viteške brigade tražili smo službeni razgovor sa zamjenikom Ministrice odbrane BiH a u cilju rješavanja određenih problema i Općine Bužim i boračke populacije. Izuzetno je bitno istaći da nam je zamjenik Ministrice pojasnio situaciju kako ne bi bilo nedoumica kod boračke populacije kad je riječ o angažmanu Oružanih snaga 9. januara u Banja Luci. Izuzetno bitna informacija, i rukovodeći se s tim, mi imamo obavezu da prenesemo svoj boračkoj populaciji pravu istinu, i smatram da će to sada biti sasvim druga slika i priča šta naš zamjenik Ministra odbrane gore radi sa svojim timom. I kao što sam zamjenik Jusić reče da nije bilo takvog postupanja ko zna šta bi se dalje desilo i da li bi danas imali Oružane snage BiH u ovom obliku. Kad je riječ o ostalim pitanjima Ministarstvo oružanih snaga BiH ima određene aktivnosti i mi ćemo nastojati da svoje projekte u saradnji sa Općinom Bužim zajedno realizujemo”.