U Bužimu će i ove godine biti organizirana 22. po redu manifestacija ”Slobodarski dani viteškog grada Bužima“. Manifestacija je to koja se smatra jednom od najvećih i najorganizovanijih ovog karaktera u novijoj historiji Bosne i Hercegovine.

Manifestacija počinje 4. augusta 2017. godine a završava na dan 505. Viteške brigade 15. augusta 2017. godine. I ove godine manifestacija će obilovati brojnim kulturnim, vjerskim, sportskim i raznim drugim sadržajima. Tim povodom danas su u prostorijama Ministarstva za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida USK boravili predstavnici Koordinacije boračkih udruženja općine Bužim zajedno sa predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti sa područja naše Općine.

Danas smo održali sastanak gdje smo dogovarali dinamiku realizacije aktivnosti povodom godišnjice obilježavanja značajnih datuma, odnosno 5. augusta godišnjice pogibije rahmetli generala Izeta Nanića i 15. augusta Dana 505. Višteške brigade. Ministartvo za pitanje boraca i RVI USK i Vlada USK kao i do sada i ove godine će biti generalni pokrovitelj ove manifestacije u Bužimu. Razgovarali smo i o spomen obilježju a Ćorkovači gdje je Vlada USK i reserno Ministartvo u 2016. godini izdvojili sredstva u iznosu od 30 hiljada KM” kazao je ministar Malkoč.

Iz koordinacije boračkih udruženja općine Bužim su naglasili da su zadovoljni trenutnom saradnjom sa resornim Ministarstvom i Vladom USK, jer kako kažu sve što je dogovoreno i ispoštovano je.

“Zahvalili smo se Ministru za pomoć manifestaciji Slobodarski dani viteškog grada Bužima. Premijer i Ministar obećali su sredstva za ovu manifestaciju kao i ranijih godina. Takođe smo se zahvalili premijeru USK Huseinu Rošiću i ministru Malkoču za pomoć u izgradnji spomen obilježja na Ćorkovači u iznosu od 50 hiljada KM (20 hiljada za vrijeme premijera Saračevića, a 30 hiljada KM za vrijeme aktuelnog premijera Rošića i ministra Malkoča) i mi smo napravili četiri trougla na obilježju. Sve što smo dogovorili je ispoštovano, i mi smo zahvalni Ministarstvu za pitanja boraca i RVI USK i Vladi USK na tome” kazao je predsjednik koordinacije boračkih udruženja Edhem Eminić.

Na sastanku je razgovarano i o izgradnji spomen obilježja na Ćorkovači na kojem ovih dana traju radovi, a za koje je ovo ministarstvo do sada izdvojilo 50 hiljada KM.