U Bužimu je danas održavanjem Kantonalnog karate turnira za djecu od 7 do 14 godina ”BUŽIM 2017“, zvanično počela manifestacija “Dani Općine Bužim“. Manifestacija koja traje nekoliko dana a koja se organizira povodom ponovnog dobijanja statusa Općine Bužim 20. februara 1995. godine odlukom ratnog Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine.

Na turniru je učestvovalo 18 karate klubova sa preko 300 takmičara. Kako su ove godine učešće na ovom turniru uzeli i klubovi iz R. Slovenije i Hrvatske samim tim dobio je i internacionalni karakter. Pored pomenutih klubova učešće su uzeli i klubovi iz Banjaluke, Bos. Kostajnice, Bihaća, Cazina, Velike Kladuše, Ključa, Bosanskog Petrovca, Sanskog Mosta, Bosanske Krupe i klub domaćin Bužim.

Prije samog početka turnira KK“ Bužim“ je dodijelio zahvalnice za razvoj karate sporta na području Općine Bužim.

Turnir je nakon intoniranja himne i pozdravnih riječi organizatora Sejfe Mulalića, otvorio načelnik Općine Bužim Zikrija Duraković. Predsjednik karate saveza USK Samir Cazinkić u svom obraćanju izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je ovaj karate turnir dobio internacionalni karakter, ali istovremeno izrazio žaljenje zbog neodlaska reprezentativke Selme Smlatić na Evropsko prvenstvo u Bugarskoj. “U znak protesta Kantonalni karate savez USK donio je odluku da po prvi put neće učestvovati na “TK Open“ ove godine u Tuzli, rekao je.

Načelnik općine Bužim Zikrija Duraković u svom obraćanju se zahvalio svima na učešću i poželio im dobrodošlicu u Bužim, rekavši da će ovaj turnir i u budućnosti imati podršku kako Općine Bužim tako i Općinskog načelnika, te se nada da će ako Bog da dogodine ovaj turnir biti održan u novoj bužimskoj Sportskoj dvorani.

Predsjednik Karate kluba Bužim Sejfo Mulalić izjavio je da je zadovoljan organizacijom turnira, unatoč lošim vremenskim prilikama. Sama činjenica da na turniru učestvuje više od 300 takmičara govori dovoljno o samom turniru te je ovo, na neki način, uvod u takmičarski dio sezone u ovoj godini.

Najuspješniji klub i ubjedljivu pobjedu u ukupnom poretku osvojio je KK „Regeneracija“ iz Velike Kladuše osvojivši ukupno 115 bodova i 18 zlatnih, 14 srebrenih i 33 bronzane medalje.

Drugo mjesto osvojio je KK “Feniks“ Bos. Krupa koji su osvojili 7 zlatnih, 5 srebrenih i 1 bronzana medalja sa ukupnim brojem bodova od 32. Treće mjesto su osvojili karatisti KK“ Bihać“ sa osvojenih 5 zlatnih, 6 srebrenih i 4 bronzanih medalja, sa 31 ukupno osvojena boda. Naš KK“ Bužim“ je osvoji 6 mjesto sa 3 zlatne, 3 srebrene i 8 bronzanih medalja i ukupno 23 osvojena boda.

FOTO

Više slika pogledajte na fb stranici JU “Centar za kulturu, sport i informisanje”