U Općini Bužim danas je potpisan ugovor između udruženja “Bužimska malina” i “Standard Quality” vrijedan 16.800 KM kojim je definisano certificiranje prema zahtjevima standarda prema Global Gap i GRASP. Ugovor su potpisali Abdo Pajalić, predsjednik udruženja “Bužimska malina” i Mirko Subotić, direktor certifikacijske kuće “Standard Quality”. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i načelnik Općine Bužim Zikrija Duraković, te član UO udruženja Armin Ćordić i sekretar Ermin Dizdarević.

Riječ je o projektu kojeg je u sklopu poticanja proizvodnje jagodičastog voća na području Općine Bužim financirala Općina Bužim a na inicijativu pomenutog udruženja. Kako je kazano Općina Bužim je među prvim općinama koje su krenule sa ovakvom aktivnošću a sve u nadi sačuvanja već dostignute proizvodnje maline.

“Danas smo u prilici da konkretiziramo aktivnosti kad je u pitanju poticanje proizvodnje jagodičastog voća na području Općine Bužim. Kao što je poznato mi smo u budžetu Općine Bužim za 2017. godinu planirali određeni iznos sredstava za poticanje proizvodnje jagodičastog voća, prvenstveno maline, i na inicijativu udruženja “Bužimska malina” u zadnjih par mjeseci vođene su određene aktivnosti oko njihovog udruživanja. Zadovoljstvo mi je da sam danas prisustvovao potpisivanju ugovora između predstavnika udruženja “Bužimska malina” i predstavnika certifikacijske kuće koja će provesti projekat certificiranja proizvodnje maline na posjedima naših ljudi koji se bave tom proizvodnjom. Takođe mi je zadovoljstvo da smo jedni od prvih koji ulaze u ovakve aktivnosti, a sve u smislu da bi naši proizvođači proizveli proizvod za evropsko tržište” kazao je Općinski načelnik Zikrija Duraković.

Istaknuto je da su proizvođači maline nakon problema sa distribucijom i otkupom iste u proteklih nekoliko godina, prisiljeni da umjesto prodaje smrznute maline po nerealno niskoj cijeni, nađu alternativne načine prodaje izvozom svježe maline na tržište Evropske unije. Da bi bili u mogućnosti za takav postupak, i zadovoljavanje rigoroznih pravila Evropske unije neophodno je da posjeduju certifikat Global Gap i Grasp.

“Želim izraziti svoje zadovoljstvo današnjim potpisivanjem ugovora sa predstavnicima udruženja “Bužimska malina”. Ovim ugovorom je definisano da u narednih 6 mjeseci provedemo, implementiramo i pripremimo udruženje “Bužimska malina” za certifikaciju prema zahtjevima standarda prema Global Gap i GRASP. Zadovoljstvo nam je da smo sa jednim mladim udruženjm iz Bužima pokrenuli ovu aktivnost. Utvrđeno je već odavno da su zahtjevi tržišta veoma rigorozni, da je naša malina jako dobrog kvaliteta i ima veoma dobar plasman u zemljama Evropske unije. Međutim nakon zadnjih nekoliko godina i svih problema koji su se desili sa prodajom smrznutog jagodičastog voća, neminovno je da se proizvođači malina okreću prema alternativnim metodama, odnosno drugim opcijama prodaje, tako da je prodaja svježe maline nešto što je pred nama u narednim godinama, a uslov za izvoz takve maline na tržiše Evropske unije jeste implementacija standarda kvaliteta” kazao je Mirko Subotić, direktor Standard Quality.

Abdo Pajalić, predsjednik udruženja “Bužimska malina”: “Želim prije svega da se zahvalim Općini Bužim, odnosno Općinskom načelniku Zikriji Durakoviću koji je prepoznao naš projekat i podržao nas u certificiranju naše maline. Mislim da je ovo jedan veliki korak naprijed kako za same proizvođače tako i za naše udruženje i da ćemo na ovaj način riješiti probleme koje smo imali u prethodnim godinama i okrenuti se ka izvozu svježe maline.

FOTO