Općina Bužim nastavlja projekat dodjele plastenika  u cilju podrške poljoprivrednoj proizvodnji na području naše Općine, jer se pokazao interes kod naših sugrađana za ovakav vid poljoprivredne proizvodnje. Plod je ovo saradnje između Općine Bužim i humanitarne organizacije “Muslim Aid” koja provodi ovaj projekat već drugu godinu uzastopno  na području Općine Bužim.

Tako je danas su u Maloj sali JU ”Centra za kulturu, sport i informisanje” Bužim upriličeno potpisivanje ugovora između korisnika i Općine Bužim. U ime Općine Bužim ugovore je potpisao Općinski načelnik Zikrija Duraković i 20 porodica kojima su dodijeljeni plastenici.

“Nakon okončane procedure odabira korisnika, danas smo upriličili i potpisivanje ugovora sa 20 naših sugrađana koji su dobili plastenike u ovom projektu. Organizacija Muslim Aid, Općina Bužim i konkretni korisnici učestvuju u sufinanciranju ovog projekta. Nama je izuzetno zadovoljstvo da smo na ovaj način omogućili onima koji žele od svoga rada da žive na kućnom pragu, odnosno da na svom zemljištu privređuju i ostvaruju određenu ekonomsku korist. Nakon potpisivanja ugovora u narednom periodu od 10 do 20 dana bi trebali biti instalirani plastenici, da bi naši sugrađani dobitnici istih pristupili sadnji svih onih kultura koje su prihvaćene” kazao je načelnik Duraković.

Nakon službenog potpisivanja ugovora, održano je prvo od dva predavanja koje će se održati  za sve dobitinike plastenika. Sutra se nasatavlja predavanje za sve dobitnike plastenika.

Vijednost jednog plastenika je 2.450 KM, a uz njih dolazi sadni materijal za proljeće i jesen, sistem za navodnjavanje i obevzna dvodnevna edukacija. Potpisanim ugovorom predviđeno je da donator i općine obezbjede po 40 posto potrebnih sredstava u ovom projketu, a vlasnici plastenika preostalih 20%.

Muslim Aid je britanska, humanitarna organizacija za međunarodnu pomoć i razvoj koja više od dva desetljeća spašava i poboljšava živote miliona ljudi u preko 70 najsiromašnijih zemalja svijeta. Pored centralnog ureda u Londonu, Muslim Aid ima i četrnaest regionalnih ureda u Bangladešu, Bosni i Hercegovini, Kambodži, Gambiji, Indiji, Indneziji, Iraku, Jordanu, Keniji, Libanonu, USA, Pakistanu, Somaliji, Šri Lanki i Sudanu.

Više slika pogledajte na fb profilu JU “Centar za kulturu, sport i informisanje”