Nakon što su podnijeli inicijativu Općini Bužim, grupa građana je potpisala sporazum sa Općinom Bužim o otvaranju podračuna za izgradnju Bužimske zaobilaznice. Svi oni koji žele da se ugrade u trajno dobro i podrže ovu akciju mogu to uraditi uplatom na račun:  161 035 001 7560 631 otvoren kod Raiffeisen banke.

Ovom prilikom želimo informisati sve one koji se žele uključiti u ovaj hairli projekt da će se svake sedmice izvještavati putem Službene web stranice Općine Bužim o stanju na računu.

Sve informacije o aktivnostima na izgradnji zaobilaznice moći ćete pratiti putem službenih stranica Općine Bužim i Javne ustanove, te putem FB profila Zajednički Fond Za Izgradnju Zaobilaznice U Bužimu

“Prije nekog vremena grupa građana sa područja općine Bužim obavila je konsultacije sa mnom a u vezi sa njihovom idejom da pokrenu jednu ovakvu inicijativu. Kasnije su to formulisali kroz pismenu inicijativu upućenu prema Općini Bužim i naravno mi nismo ni jedne sekunde dvojili da trebamo posvetiti pažnju i skoncentrisati se na njihovu ideju i uraditi sve što je do Općine Bužim i mene kao načelnika da bi ta inicijativa zaživjela. Želim se zahvaliti ovim ljudima koji su pokrenuli ovu inicijativu, posebno u mjesecu Ramazanu da su istakli i taj moment da čine dobro djelo, da čine nešto za svoju zajednicu, da žele unaprijediti život u svojoj općini i uljepšati je i učiniti boljom za generacije koje dolaze, a izgradnja naše zaobilaznice koja se radi dvadesetak godina jeste prioritet kojem svi trebamo posvetiti izuzetnu pažnju. Ne sumnjam u uspjeh ove inicijative i naravno u narednom periodu, kao općinski načelnik a i sve službe u okviru općine će stati iza ovog projekta i uraditi sve što je do općine”, kazao je Općinski načelnik Zikrija Duraković.

“Mi građani općine Bužim došli smo na ideju da se ubrza izgradnja zaobilaznice u Bužimu koja traje zapravo od 1980. godine sa nastavkom od 1996. godine, sa ciljem da pomognemo nadležnim organima i nadležnim investitorima da sa vlastitim sredstvima učestvujemo u izgradnji zaobilaznice, i da se ubrza izgradnja njenog preostalog dijela kako bi Bužim imao bolju saobraćajnu mrežu pogotovo u ovom užem dijelu Bužima”, kazao je Nurija Bajrektarević, jedan od potpisnika inicijative.

Kako smo već ranije pisali grupa građana sa područja Općine Bužim, prateći način realizacije dosadašnjeg projekta izgradnje zaobilaznice u Bužimu koja traje više od 20 godina, došla je na ideju da pokrene inicijativu kojom bi na neki način, građani sa područja naše općine (oni koji to žele i mogu), zajedno dali podsticaj i podršku Općini Bužim i ostalim institucijama koje učestvuju u ovom stoljeća vrijednom i bitnom projektu.

U prilogu možete pročitati samu inicijativu te vidjeti način uplate za ovaj projekt.

U IME ALLAHA MILOSTIVOG SAMILOSNOG


“ONI KOJI IMANJA SVOJA TROŠE NA ALLAHOVU PUTU LIČE NA ONOGA KOJI POSIJE ZRNO IZ KOJEG NIKNE SEDAM KLASOVA I U SVAKOM KLASU PO STOTINU ZRNA. – A ALLAH ĆE ONOME KOME HOĆE DATI I VIŠE; ALLAH JE NEIZMJERNO DOBAR I SVE ZNA”.(EL-BEKARA, 261.)


 I N I C I J A T I V A

“UGRADIMO SE U TRAJNO DOBRO I BUDIMO DIO NAJVEĆEG PROJEKTA NA PODRUČJU OPĆINE BUŽIM”

Grupa građana općine Bužim, prateći način realizacije projekta izgradnje zaobilaznice u Bužimu, već dvadeset godina, došla je na ideju da pokrene inicijativu kojom bi na neki način građani općine Bužim koji to žele i mogu, dali podsticaj i podršku Općini Bužim i ostalim institucijama koje učestvuju u ovom stoljeća vrijednom i bitnom projektu za dalji razvoj općine Bužim i ljepši život svih njenih građana.

Našu Inicijativu smo nazvali: UGRADIMO SE U TRAJNO DOBRO I BUDIMO DIO NAJVEĆEG PROJEKTA NA PODRUČJU OPĆINE BUŽIM, upravo iz razloga što je to trajno dobro koje ostaje iza nas generacijama koje dolaze, ali i služi svima nama koji živimo u našoj općini.

Ova ideja je zamišljena kao nestranačka aktivnost koju bi vodili svi građani općine Bužim u domovini i dijaspori koji dobrovoljno žele dati svoje učešće, ali ne ističuću u ovom djelu bilo kakve političke aktivnosti, s obzirom na to da je ovo projekt od vrijednosti za sve građane, ali i podsticaj svim predstavnicima općine Bužim od lokalnog, kantonalnog, federalnog i državnog nivoa, da više lobiraju i traže sredstva sa svih nivoa kako bi ovaj projekt što prije bio završen na zadovoljstvo svih nas.

Ovu inicijativu smo zamislili kao opće dobro svih nas Bužimljana u koju bi se trebale uključiti sve naše institucije, uposlenici, nevladine organizacije, naša dijaspora, te počasni građani općine Bužim, prijatelji Bužima i naši prijatelji bratskih općina.

Iskreno se nadamo da bi uz Božiju pomoć i našu ozbiljnost mogli mnogo doprinijeti da se ovaj projekt okonča do 2020. godine, što bi za Bužim značilo jednu potpuno novu situaciju gdje bi imali odblokiran naš grad i mogućnost da se Bužim razvija mnogo brže nego što je to do sada bilo.

Iskreno se nadamo, ako uspijemo zajednički ovu ideju pokrenuti i animirati sve naše građane da će se u ovaj projekt uključiti: sva naša dijaspora, svi naši strani penzioneri, naši privrednici, svi uposlenici koji rade po državnim ustanovama ali i naši prijatelji koji navrate u naš Bužim.

Mislimo da je vrijeme došlo za ovakav način izgradnje naše zaobilaznice jer uvijek kad se na dobru sastanemo možemo se dobru i nadati.

 

P R O G L A S

Grupa građana Bužima  daje na znanje svim patriotama, stranim radnicima, ino-penzionerima, bužimskim firmama, imućnim Bužimljanima i svima dobre volje, kao i prijateljima viteškog grada Bužima, da je Bužim s preko 20.000 stanovnika zatvoreno (začepito) mjesto.

Prva mjerenja da Bužim dobije zaobilaznicu su bila još za vrijeme “Titine Jugoslavije” , a sada poslije agresije se samo o tome priča i premjerava, a vrlo malo radi ili haman ništa.

Želimo da se na transparentan način organiziramo i da pokušamo svi zajedno dati svoj doprinos za našu zaobilaznicu i prikupiti sredstva od svih onih koji žele hajr i opće dobro i da naš Bužim u pravom smislu bude grad.

Znamo da je zato potrebno mnogo sredstva, ali to bi se uz pomoć našeg najvećeg bogatstva, tj. hiljada građana naše dijaspore, stranih penzionera i ostalih patriotskih građana moglo mnogo brže graditi i, ako Bog da, u skorije vrijeme i privesti kraju.

Odredili smo da oni koji vole Bužim daju po 100 eura ili 100 KM, dobrodošli su i oni koji daju više, oni koji nisu u mogućnosti niko od njih neće ni tražiti, kao ni od onih koji imaju a ne daju, njih molimo da barem šute pošto mi nemamo više vremena, prestari smo, a želimo naprijed…

ISKRENO SE NADAMO DA ĆEMO USKORO SVI ZAJEDNO BITI SRETNI ŠTO SMO IMALI PRILIKU DA SE UGRADIMO I UBRZAMO RADOVE NA NAŠOJ ZAOBILAZNICI, A PRIJE SVEGA RADI GENERACIJA KOJE DOLAZE.

GRUPA GRAĐANA OPĆINE BUŽIM 

FOTO