Zajednički iftari na otvorenom već nekoliko godina postali su tradicionalni za brojne džemate širom BiH. Jedan od onih koji plijene pažnju je „Džematski iftar“ u džematu Čava, na kome pored džematlija ovog džemata, iftare i postači iz drugih okolnih džemata.

Iftar se priprema na platou ispred spomen-obilježja „Šehidska česma poginulim pripadnicima 505. viteške brigade“, u blizini džamije. Ove godine, 27. dan ramazana, upriličen je iftar za preko 1000 postača. Organizator iftara je bio Džematski odbor džemata Čava, a pokrovitelj istog je bio grad Kahramanmaraš iz Republike Turske.

Pored brojnih domaćih zvanica Općinskog načelnika Zikrije Durakovića i gradonačelnika grada Cazina, gospodina Nermina Ogreševića, zamjenika ministra odbrane BiH, gospodina Seada Jusića i muftije bihaćkog, Hasana ef. Makića, iftaru je prisustvovala i delegacija iz pomenutog grada iz Republike Turske koju su predvodili gospodin Fatih Mehmet Erkoč, gradonačelnik grada Kahramanmaraša, gospodin Imran Kilič, zastupnik u Parlamentu Republike Turske, te profesor Osman Nalbant, organizator kurseva turskog jezika u BiH.

U svom obraćanju, u svojstvu domaćina, obratio se načelnik općine Bužim, gospodin Zikrija Duraković, koji nije skrio svoje zadovoljstvo što prisustvuje ovom iftaru, čestitao je džematlijama džemata Čava na odličnoj organizaciji, te se zahvalio našoj braći grada Kahramanmaraša na posjeti našoj općini i pomoći koju su pružili pri organizaciji ovog iftara.

Selame turskog naroda i predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana prenio je gradonačelnik grada Kahramanmaraša, gospodin Fatih Mehmet Erkoč, koji je u svom obraćanju naglasio da Krajišnike i stanovnike ovog grada vezuje dosta sličnosti, a u prvom planu to je vjera Islam i velik broj šehida sa obje strane.

Zastupnik u Parlamentu Republike Turske, gospodin Imran Kilič je istakao da je ovo jedan od najljepših iftara kojima je prisustvovao, te na kraju u svojstvu musafira kojem se najviše prima dova proučio iftarsku dovu. Na samom kraju, načelnik općine Bužim je uručio skromne poklone za trojicu spomenutih članova turske delegacije.

Recimo samo na kraju da je Kahramanmaraş  grad na jugoistoku Turske i administrativno sjedište istoimene provincije. Okolno područje je između ostalog poznato po specifičnoj lokalnoj vrsti sladoleda – dondurma, koji je bio i specijalitet ovog iftara.