Današnjim potpisivanjem Protokola o saradnji nastavljena je dobra saradnja između Općine Bužim i UNDP-a BiH. Protokol su potpisali Općinski načelnik Zikrija Duraković  i voditeljica UNDP-ovog Projekta  integriranog lokalnog razvoja (ILDP III) u BiH Aida Laković-Hošo.

Sve lokalne zajednice i svi nivoi vlasti u BiH po agendi za pristup u članstvo EU trebaju do 2021.godine imati usvojene i razrađene  nove razvojne strategije ili revidirane stare.

Radi se o nastavku treće faze projekta koja ima za cilj proširenje i konsolidiranje znanja i sistema za upravljanje razvojem na lokalnom, kantonalnom i entitetskom nivou. ILDP će preuzeti podršku širokom krugu partenra u cilju afirmiranja funkcionalnog sistema za planiranje i upravljanje razvojem, pojačavajući provedbu javnih politika, uključujući i one koje se odnose na integraciju u Evropsku uniju. Takođe, planirana je i podrška kantonima kada je u pitanju primjena Zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem FBiH, uključujući i podršku novom ciklusu planiranja za period iza 2020.godine.

Trebat će mnogo vremena kako bi se ove strategije uvezale i činile jednu cjelinu na državnom nivou. Neophodno će biti imenovanje tima za procjenu, unijeti sve detalje u strateška akta, a jedan od zadataka na lokalnom nivou bit će i educiranje vijećnika po ovim pitanjima. 

“Drago nam je da nastavljamo saradnju, iako su nas predstavnici UNDP-a upoznali da je naša Općina bila jedna od rijetkih koja je bila pred raskidom predhodno potpisanog protokola zbog neažurtnosti razvnojnog tima Općina Bužim i neispunjavanja preuzetih obaveza potpisanim protokolom. Mi smo u protekla dva mjeseca revitalizirali  novi razvojni tim koji je reevidirao strategiju razvoja  i samim tim popravili narušene odnose.  U narednom periodu ići ćemo sa daljnjom procedurom usvajanja strategije te njene implementacije u saradnji sa UNDP-om i u skladu sa danas potpisanim protokolom. Svim ovi procesi su definisani i nedavno usvojenim Zakonom o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u Federaciji BiH, a koji svim nivoima vlasti Federacije pa i lokalnom odredjuje način planiranja razvoja kroz donošenje budžeta i ostalih strateških i planskih dokumenata.” kazao je načelnik Duraković.

ILDP je zajednička inicijativa Vlade Švicarske i UNDP-a u Bosni i Hercegovini koja se provodi od 2008. godine. U okviru prve faze ILDP-a (2008-2011),  izrađena je Metodologija za integrirano planiranje lokalnog razvoja (MiPRO) koja je standardizirala strateško planiranje na lokalnom nivou u oba entiteta.

Kao rezultat prve i druge faze ILDP-a (2012-2016) preko 40 partnerskih jedinica lokalne samouprave je izradilo standardizirane strategije razvoja i iniciralo procese za sistemsko upravljanje lokalnim razvojem. Istovremeno, ILDP je podržao i 10 kantona u izradi kantonalnih razvojnih strategija, u skladu sa prethodno izrađenom metodologijom za strateško planiranje na kantonalnom nivou.

Također, uspostavljeni su entitetski mehanizami za finansiranje prioriteta lokalnog razvoja i okvir za strateško planiranje na entitetskom nivou. Treća faza ILDP-a (2017-2021) ima za cilj afirmaciju i konsolidaciju stečenih znanja i sistema za upravljanje razvojem, od lokalnog, preko kantonalnog do entitetskog nivoa.

Općina Bužim je u prethodnom periodu sarađivala sa ILDP-om u procesima izrade i provedbe Strategije razvoja, radeći na kreiranju održivog sistema za upravljanje razvojem.

FOTO