Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi USK Muhamed Ramić danas je u svom kabinetu organizirao sastanak u vezi sa inicijativom za osnivanje postavke Zavičajne zbirke i Muzeja grada Bužima, kao i izmještanje muzeja 505. Viteške brigade u Bužimu.

Sastanku su prisustvovali načelnik Općine Bužim Zikrija Duraković, zastupnici u Skupštini USK Nisvet Jusić i Samir Veladžić, predsjedavajući Općinskog vijeća Općine Bužim i općinski vijećnici, direktor Centra za kulturu, sport i informisanje kao i predstavnici boračkih udruženja i BZK “Preporod” Bužim.

Inicijativa članova BZK “Preporod” Bužim prema čijem elaboratu bi se dio starog objekta OŠ “Bužim” adaptirao i u njega bili smješteni i muzej 505. Viteške brigade i Muzej grada Bužima sa postavkom Zavičajne zbirke usvojena je na sjednici Općinskog vijeća općine Bužim još u oktobru 2015. godine.

Podršku inicijativi su dali pripadnici koordinacije boračkih udruženja, ali i pozitivno mišljenje mnogi ugledni stručnjaci iz ove oblasti širom BiH. Do danas nije mnogo urađeno na realizaciji ove inicijative, pa je zbog toga i organiziran sastanak. Prema riječima ministra Ramića, stvorene su sve pretpostavke da se realizacija inicijative i dogodi, te će ministarstvo na čijem je čelu odraditi sve što je potrebno da se inicijativa uputi prema Vladi USK, jer kako kaže Bužim to zaslužuje.

“Ova inicijativa će svakako dobiti podršku, to grad Bužim svakako zaslužuje i ja se nadam da će uz ostale podrške, ministarstva obrazovanja i općine Bužim taj čin biti realiziran. Imamo ideju kako i na koji način to uraditi, čak imamo i neka sredstva i idemo ka cilju. Sve što bude u domenu Ministarstva nauke, kulture i sporta USK biće odrađeno” kazao je minister Ramić.

“Zadovoljstvo je što smo danas pristupili konkretizaciji ideje za osnivanje muzeja grada Bužima i postavke muzej sobe 505. Viteške brigade. Zahvaljujem ministru na izdvojenom vremenu i opredjeljenju da ovu inicijativu konkretiziramo, i od danas mi krećemo u realizaciju iste kako bi Bužim dobio sadržaj koji zaslužuje i koji će uljepšati našu čaršiju” kazao je nakon sastanka načelnik Općine Bužim Zikrija Duraković.

“Nakon što je ideja o osnivanju Muzeja grada Bužima i 505. Viteške brigade u okviru općine Bužim dobila sve prethodne saglasnosti i podršku na lokalnom nivou, mi smo evo danas upriličili jedan sastanak kojim tražimo podršku kantonalnog ministarstva obrazovanja, prije svega u domenu lokacije, a nakon toga i svih kantonalnih institucija, kako bismo ovaj plemeniti projekat učinili živim i kako bismo Bužim u ovom kulturnom segmentu približili standardima koje imaju ostale općine i kako bi građani Bužima mogli dobiti ono što zaslužuju” kazao je zastupnik u Skupštini USK-a Nisvet Jusić.

“Vjerujemo da smo današnjim sastankom kojeg je organizirao Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK gospodin Ramić, potvrdili da organiziranje Muzeja grada Bužima kojeg će činiti i Zavičajna zbirka i muzej soba 505. Viteške brigade, ima jedan širi društveno politički konsenzus i vjerujemo da nakon ove dvije godine u kojima smo vodili aktivnosti, u narednim danima i sedmicama voditi brže i konkretnije i da ćemo ubrzo imati rješenje za Muzej koje se već nekoliko godina očekuje.”kazao predstavnik BZK “Preporod” Amir Sijamhodžić.

Bužim je jedan od rijetkih općina USK koja nema Muzej grada, te je prema većini inicijatora ovo epohalno pitanje za grad Bužim, jer razna arhivska građa koja bi trebala biti sačuvana zbog nepostojanja institucije koja bi se trebala o njoj brinuti svakodnevno propada.

Teška situacija i u Muzej sobi 505. Viteške brigade, za koju se plaća kirija u neadekvatnom prostoru ovom inicijativom bi takođe trebala biti riješena i dobiveno trajno rješenje za ratne eksponate jedne od najbogatijih muzej soba u BiH iz proteklog rata.

S druge strane stari objekat OŠ “Bužim” koji je u ruševnom stanju bi bio adekvatno konzerviran i sačuvan. Svi učesnici sastanka su se stavili na raspolaganje da svako u svome domenu da doprinos realizaciji inicijative, te kako su istakli u interesu građana općine Bužim riješe ovo bitno pitanje.