Na osnovu člana 8. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine F/BiH“, broj: 34/03 i 65/13), Odluke o raspisivanju javnog oglasa za izbor i imenovanje članova Upravnog odbora i Nadzornog odbora u JU “Centar  za socijalni rad” Bužim broj: 01-05-1177/17 od 31.03.2017. godine, Odluke o raspisivanju javnog oglasa za izbor i imenovanje članova Upravnog odbora i Nadzornog odbora u JU “Centar za kulturu sport i informisanje” Bužim broj: 01-05-1180/17 od 31.03.2017. godine („Službeni glasnik općine Bužim“ broj: 4/17), Komisija za izbor i imenovanja i mandatno-imunitetska pitanja raspisuje:

J A V N I    O G L A S

za izbor i imenovanje predsjednika i članova Upravnog i Nadzornog odbora u javnim ustanovama čiji je osnivač Općinsko vijeće općine Bužim

I Upravni odbor

 1. Javna ustanova „Centar za socijalni rad“ Bužim

– predsjednik – 1

– članovi iz reda predstavnika osnivača – 3

– članovi iz reda stručnih radnika ustanove – 1

2. Javna ustanova „Centar za kultutru sport i informisanje“ Bužim

– predsjednik – 1

– članovi iz reda predstavnika osnivača – 1

– članovi iz reda stručnih radnika ustanove – 1

II Nadzorni odbor

  1. Javna ustanova „Centar za socijalni rad“ Bužim
  2. Javna ustanova „Centar za kultutru sport i informisanje“ Bužim

– predsjednik – 1

– članovi iz reda predstavnika osnivača – 2

III OPIS POZICIJA

A)    Upravni odbor:

Upravni odbor Javne ustanove:donosi Pravila ustanove uz saglasnost Osnivača, imenuje i razrješava direktora i vršioca dužnosti direktora uz saglasnost Osnivača, zaključuje ugovor o radu sa direktorom i vršiocem dužnosti direktora, usmjerava, kontroliše rad direktora te odlučuje o njegovoj disciplinskoj odgovornosti, utvrđuje planove rada i razvoja, utvrđuje godišnji program rada, donosi financijski plan i usvaja godišnji obračun, donosi opći akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji i druga opća akta u skladu sa zakonom i pravilima, odlučuje o svim pitanjima obavljanja djelatnosti zbog kojih je Ustanova osnovana, ako zakonom nije određeno da o određenim pitanjima odlučuje drugi organ, rješava sva pitanja odnosa sa osnivačem, odlučuje o korištenju sredstava preko iznosa utvrđenog pravilima, odgovara osnivaču za rezultate rada Ustanove, odlučuje o prigovoru zaposlenika protiv rješenja o pravima, obavezama i odgovornostima iz radnog odnosa, podnosi najmanje jednom godišnje izvještaj o poslovanju Ustanove, vrši i druge poslove  u skladu sa zakonom, pravilima i poslovnikom o radu, utvrđuje prečišćene tekstove općih i pojedinačnih akata ustanove.

B) Nadzorni odbor:

Nadzorni odbor ustanove: analizira izvještaje o poslovanju ustanove, obavlja nadzor nad upotrebom sredstava za rad, pregleda godišnji izvještaj o poslovanju i godišnji obračun, pregleda i provjerava urednost i zakonitost vođenja poslovnih knjiga, izvještava Osnivača, Upravni odbor i direktora o rezultatima nadzora.

MANDAT I NAKNADA ZA RAD ZA POZICIJE I i II

Predsjednik i članovi Upravnog i Nadzornog odbora se imenuju za vrijeme od 4 godine i mogu biti ponovo imenovani, a za svoj rad u Upravnom odnosno u Nadzornom odboru imaju pravo na naknadu u visini utvrđenoj odlukom Upravnog odbora u skladu sa Odlukom Osnivača.

IV OPĆI USLOVI ZA POZICIJE I i II 

 Svi kandidati za pozicije koje su predmet ovog javnog oglasa moraju ispunjavati sljedeće opće uslove:

  • da su državljani BiH
  • da su stariji od 18 godina
  • da nisu otpušteni iz državne službe kao rezultat disciplinske mjere na bilo kojem nivou u BiH u periodu od 3 godine prije dana objavljivanja oglasa
  • da nisu pod optužnicom Međunarodnog suda za ratne zločine (član IX. 1. Ustava Bosne i Hercegovine)
  • da nisu osuđivani za krivična djela ili privredni prestup nespojiv s pozicijom  za koju se kandiduju
  • da nisu izabrani zvaničnici, nosioci izršnih funkcija ili savjetnici u smislu Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH («Službeni glasnik BiH», broj 16/02, 12/04)
  • da nemaju privatni finansijski interes u reguliranom organu za koji se kandiduju
  • da nisu na funkciji u političkoj stranci u smislu člana 5. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije BiH.

V POSEBNI USLOVI ZA POZICIJE  I  i  II 

A) STEPEN OBRAZOVANJA I STRUČNA SPREMA

  • da imaju završenu VSS, VŠS ili SSS IV stepena,
  • da ima šest mjeseci za VSS, jednu godinu za VŠS i tri godine za SSS radnog iskustva, nakon sticanja stručne spreme koju prilaže kao dokaz stručne spreme

B) OSTALI POSEBNI USLOVI ZA POZICIJU I i II

  • prilagodljivost timskom radu, komunikativne i kreativne sposobnosti za savjesno, odgovorno i odlučno obavljanje pozicije za koju se kandiduje,
  • sposobnost nepristrasnog donošenja odluka,
  • sposobnost tumačenja i primjene ekonomskih, pravnih i drugih propisa iz djelatnosti ustanove  u kojoj se kandiduje,
  • rezultati rada ostvareni tokom prethodnog radnog angažmana,
  • da nije direktor, predsjednik ili član Upravnog odbora ili Nadzornog odbora u drugoj ustanovi, odnosno član uprave, predstavnik osnivača sa ovlaštenjima skupštine ili predsjednik odnosno član Nadzornog odbora ili odbora za reviziju u privrednom društvu. VI POTREBNI DOKUMENTI

Kandidati su dužni dostaviti:

  • prijavu na javni oglas, koja treba da sadrži oznaku pozicije za koju se kandiduje i u kojoj ustanovi, kratku biografiju, adresu i kontakt telefon.
  • prijava se može podnijeti samo za jednu od pozicija u jednoj ustanovi.

Uz prijavu se prilažu original ili ovjerena fotokopija slijedećih dokumenata:

  • uvjerenje o radnom stažu u struci ili iskustva na poslovima iz djelatnosti ustanove odnosno oblasti u kojoj ustanova djeluje,
  • ovjerena kopija diplome,
  • uvjerenje o državljanstvu (ne starije od 6 mjeseci)
  • druge dokaze o ispunjavanju općih i posebnih uslova oglasa (ovjerene izjave: da nije otpušten iz državne službe kao rezultat disciplinske mjere u periodu od 3 godine, odnosno da mu nije prestao radni odnos kod poslodavca kao rezultat disciplinske mjere u periodu od 2 godine, prije dana objavljivanja oglasa da nije pod optužnicom Međunarodnog suda za ratne zločine, da nije izabrani zvaničnik, nosilac izvršne funkcije ili savjetnik u smislu člana 5. Zakona o sukobu interesa u institucijama BiH, da nema privatni ili finansijski interes u reguliranom organu za koji se kandiduje, da nije na funkciji u političkoj stranci, da nije predsjednik ili član upravnog odnosno nadzornog odbora ili odbora za reviziju u drugom pravnom subjektu).

VII OSTALE NAPOMENE

Javni oglas će se objaviti u «Službenim novinama Federacije BiH» i dnevnom listu «Oslobođenje»  i  na WEB stranica Općine Bužim.
Rok za podnošenje prijava je 15 dana, a računa se od datuma zadnje objave javnog oglasa.

Prijave sa dokumentacijom mogu se dostaviti lično ili preporučeno poštom, u zatvorenoj koverti, na adresu: Općina Bužim, Komisija za izbor i imenovanja i mandatno-imunitetska pitanja – 77245 Bužim, ulica 505 Viteške bigade bb , sa naznakom: «Prijava na oglas za izbor i imenovanje predsjednika i članova Upravnog i Nadzornog odbora  u javnim  ustanovama  sa naznakom ustanove – NE OTVARATI».

Komisija će uz poštivanje principa utvrđenih Zakonom, a na osnovu kriterija za imenovanje, sastaviti listu sa užim izborom najboljih kandidata.

Svi kandidati na listi sa užim izborom bit će pozvani na intervju, i uz poziv će dobiti obrazac u kojem će iznijeti bilo koje pitanje koje bi moglo dovesti do sukoba interesa u slučaju da dođe do njegovog imenovanja.

Nakon obavljenog intervjua, Komisija će predložiti rang listu sa najboljim kandidatima i proslijediti je Općinskom vijeću  na konačno imenovanje.

Konačna imenovanja će se objaviti u «Službenim novinama Federacije BiH» i «Službenom glasniku općine Bužim» i na WEB stranica općine Bužim.

Bilo koji kandidat ili član javnosti može podnijeti prigovor na konačno imenovanje, ako raspolaže dokazima da u postupku  imenovanja nisu ispoštovani principi utvrđeni zakonom.

Neblagovremene i nepotpune prijave neće se uzeti u razmatranje.

Podnosioci prijava sa kojima se ne stupi u kontakt u roku od 8 dana po isteku roka za podnošenje prijave, neće biti uzeti u razmatranje u daljem postupku imenovanja.