U poslovnom centru “Englomerc” danas je otvoren sedmi tradicionalni sajam privrede, poljoprivrede, zdrave hrane i turizma ”Dani žene sa sela” Bužim 2016. godine u organizaciji Udruženja žena “Izvor“ iz Bužima. Sajam će trajati tri dana 13,14 i 15 oktobra ( četvrtak, petak, subota ) gdje će posjetioci moći kupiti domaće proizvode i prerađevine od šumskog voća i organskog povrća, med i ostale pčelinje proizvode kao i izrađene rukotvorine.

Ovakav vid manifestacije pruža mogućnost za nove kontakte, nova znanja, pravilno sagledavanje vlastitih potencijala i razvojnih planova u oblasti prehrane, poljoprivrede i turizma.

S obzirom da udruženja obično djeluju kroz različite sekcije i različita zaduženja, u nastavku programa publici su se prvo predstavile članice udruženje žena Đul, sa izvornom krajiškom pjesmom koje su nagrađene gromoglasnim aplauzima.

Folklorna sekcija Udruženja žena Mala Kladuša predstavile su se izvornim kolom, dok su se učenici Osnovne škole „Čavnik“ potrudili da nasmiju sve prisutne izvođenjem skeča.

Nakon prigodnog programa prisutnim gostima su se obratile predsjednica Skupštine udruženja žena Izvor, Hasiba Mamić i predsjednica Udruženja žena “Izvor”, Jasmira Mehić, dok je načelnik općine Bužim, Agan Bunić svečano otvorio sajam.

Nakon svečanog otvaranja gosti su krenuli u obilazak štandova.

Otvorenje današnjeg sajma pod nazivom Dani žene sa sela i zdrave hrane, predstavlja samo jedan u nizu bitnih događaja koje udruženje žena Izvor organizira.

Dani žene sa sela predstavljaju za žene na selu i njihove organizacije fokusnu tačku za podizanje profila ruralnih žena, senzibiliranje vlade i javnosti o njihovoj važnoj, a ipak neprepoznatoj ulozi kao i promoviranje akcija podrške ženama na selu. Žene na selu u cijelom svijetu imaju važnu ulogu u postizanju sigurnosti hrane, razvoja i stabilnosti ruralnih područja.

Ovi dani imaju za cilj promijeniti ovakvu situaciju, tako što će bar jednom godišnje, izvući žene iz njihove neprimijetnosti – kako bi se podsjetilo društvo koliko duguje ženama na selu i pridodala vrijednost, te odalo priznanje njihovom radu.

Unapređenje položaja žena na selu ima višestruki značaj za lokalnu zajednicu radi demografskog i ekonomskog oživljavanja i osnaživanja sela putem razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja u cjelini, unapređenja standarda i uvjeta života u seoskim sredinama kao i smanjenja siromaštva na selu.

Ciljevi Svjetskog dana hrane su ohrabrivanje poljoprivredne proizvodnje, suradnje među državama, promoviranje ekonomske i tehničke suradnje među zemljama u razvoju, ohrabrivanje učešća ljudi iz ruralnih područja, naročito žena, podizanje svijesti o problemu gladi u svijetu i globalne solidarnosti koja je put njenog rješavanja.

Udruženje žena Izvor je nevladina organizacija, osnovana 17.aprila 2004. godine u Bužimu. Udruženje „Izvor“ za cilj svoga djelovanja ima afirmaciju i poboljšanje položaja žene, edukaciju građana, aktivni rad u unapređenju kulturnih sadržaja i očuvanje tradicije zavičaja. Udruženje ima preko 300 članica, od toga 100 aktivnih. Dostojne su predstavnice naše zajednice jer se njihov rad prepoznaje na području općine, knatona, cijele BiH i susjednih nam država.

14642636_10207492154398281_1912995979_n 14643186_10207492131677713_1352430682_n 14628090_10207492131317704_651783988_n

Više slika pogledajte na fb stranici JU”Centar za kulturu, sport i informisanje”