Rukovodeći se trenutnim socio-ekonomskim stanjem u bh društvu, USK-a i Bužimu Agan Bunić načelnik općine Bužim je pokrenuo zanimljivu inicijativu, odnosno inicijativu koja će značiti humaniji i ekonomski povoljniji položaj porodica sa djecom. Tako je danas na održanoj press konferenciji načelnik Bunić prezentirao inicijativu za konačno uvođenje isplate dječijeg dodatka (dječiji doplatak) za djecu na području kantona. Važećim zakonskim propisima ova naknada je definisana kao pravo, međutim ista nije dovoljno i jasno precizirana, te se kao takva ne primjenjuje. Unsko-sanski kanton za prošlu 2015. godinu ima negativan prirodni priraštaj (za period januar-novembar: rođenih 1870, umrlih 1951) što je jasan pokazatelj da se mora hitno reagirati i tražiti provodivo zakonsko rješenje za zaštitu porodica sa djecom i ostvarivanje dječijih prava.

„Svakodnevno se susrećem sa problemima ljudi koji nemaju nikakva primanja, posebno su osjetljive porodice u kojima niko od roditelja ne radi, a hvala Bogu imaju djecu. Zbog teške ekonomske situacije u tim porodicama pokrećem inicijativu da se treba nešto hitno uraditi i početi sa isplatom dječijeg doplatka. Zakon postoji, ali se on na žalost ne provodi, zakonodavan i izvršna vlast moraju pronaći način kako da se financira pravo na dječiji doplatak“-pojašnjava načelnik Bunić.

„Nadalje, neću govoriti o iznosu dječijeg doplatka, kako riješiti naknadu za djecu čiji roditelji ne rade, ili radi samo jedno, ili djecu čiji roditelji rade, ko će u tom slučaju obezbjediti naknadu, ali moramo znati da kanton mora preuzeti brigu o djeci čiji roditelji ne rade. Hoće li se ta naknada isplaćivati do 18 godine djeteta, ili do kraja redovnog školovanja, o svim tim detaljima i modelu rješavanja ovog problema neka se odluči Skupština i Vlada USK-a, kao nadležna instanca za rješavanje pitanja iz socijalne zaštite i brige o porodici sa djecom. Ne možemo porediti neke druge poticaje i zaštitu prava sa pravima djeteta, ali svi nivoi vlasti potiču poljoprivredu, potiču proizvodnju, zapošljavanje, borimo se za prava životinja, trebamo te poslove raditi, nisam protiv, i općina sve to sufinancira. Međutim, moramo postaviti pitanje šta ćemo sa djecom, jer bez djece kome to sve radimo, ko će to živjeti i raditi u domovini, baviti se sa poljoprivredom, ko će ići u te škole koje pravimo, ko će graditi državu. Zbog toga je ovo pitanje od posebne važnosti i mora se hitno rješavati, očekujem da ovaj kanton već od slijedeće godine neće biti primjer u kojem se ne poštuju prava djece i u kojem se ne isplaćuje dječiji doplatak“ – ističe Bunić.

12910385_10201842883271008_666001753_n

„Na kraju, postaviće se pitanje gdje pronaći sredstva za ovu naknadu. Dozvolite da pojasnim. Naši zastupnici u Skupštini imaju visoka primanja, među najvećima u državi. Kod nas se dobro plaćaju skupštinske komisije, i zbog toga se često osnivaju i nove. Ne provodi se odluka o plaćama direktora na području USK-a, pa imamo situaciju da pojedini direktori imaju veća primanja od premijera USK-a, što se ne smije dešavati, premijer u hijerarhiji vlasti kantona treba imati najveću platu, svi ostali manje. Imamo situaciju da većina izabranih zastupnika napušta svoje radno mjesto zbog kojeg nema sukob interesa i profesionalizira svoj angažman, što nije dobro i puno košta kanton. Ukinimo profesionalizaciju u Skupštini kantona. Uvedimo reda u zapošljavanju u institucije kantona, uvedimo reda u materijalnim troškovima kantona, službenom prevozu i prevozu na posao i s posla. Postoje sredstva, samo trebamo biti spremni da rješimo ova primanja za našu djecu. Kada je u pitanju natalitet i opstanak na ovom prostoru ne smije nam razlog biti da nema sredstava. Ovo je najmanje što svi možemo učiniti da zaustavimo negativan trend prirodnog priraštaja, ovo je samo jedna od mjera koju moramo što prije provesti“- dodaje načelnik Bunić oko izvora financiranja.

VIDEO