Knjiga “Hiljadu grobnica u Bosanskoj Krajini 1992-1995.” autora Jasmina Odobašića iz Instituta za nestale osobe u BiH bit će predstavljena bužimskoj publici večeras u 19.00h u Velikoj sali JU”Centra za kulturu sport i informisanje” u okviru obilježavanja manifestacije “Slobodarski dani viteškog grada Bužima”. Osim autora, najavljeni promotori su Senad Šepić i Adnan Bajrić. Ova knjiga koja je dosad promovisana u svim većim gradovima Bosne i Hercegovine, između ostalog ima povijesno-dokumentarni značaj jer pruža prikaz o razmjerama ratnih stradanja u Krajini tokom proteklog rata u BiH.

Autor daje podatke o 1.132 grobnice na tom području, od toga 128 masovnih, 116 zajedničkih i 886 pojedinačnih te o 4.697 žrtava čiji su posmrtni ostaci ekshumirani a dosad identificirano 4.016, među njima 314 žena, 136 djece, ubijenih stogodišnjaka, slijepih i gluhonijemih osoba, logoraša bačenih u jame i rudnike… Obimnost materijala natjerala je autora da ga ‘podijeli’ i iznese odvojeno kroz prikaz 20 općina Bosanske Krajine.

Za svaku općinu pa tako i za našu je dao i kulturno-historijski pregled, demografsku strukturu uoči rata, broj grobnica, naveo sve grobnice iz kojih su od 1995. do 2013. ekshumirani posmrtni ostaci. Naveo je također imena identificiranih osoba, starosnu dob i spol, podatke o djeci i ženama.

Za veći broj grobnica su dati i originalni zapisnici sudova i tužilaštava sačinjeni u vrijeme ekshumacije. Knjiga sadrži i poglavlje o ratnim logorima. Večerašnjom promocijom završić će ovogodišnji kulturni sardžaji u okviru obilježavanja ove manifestacije, te s toga pozivamo sve građane općine Bužim da se odazovu ovom sadržaju