Smotra naučno-tehničkog stvaralaštva, predstavlja najmasovnije takmičenje učenika osnovnih škola Bosne i Hercegovine u oblasti znanja i vještina iz nastavnih predmeta Tehnička kultura i Informatika. Učenici su se takmičili u 58 disciplina, a neke od njih su arhitektura i graditeljstvo, agrotehnika, energetika i elektrotehnika, telekomunikacije, robotika, modelarstvo.

Učenici Osnovne škole “Bužim” još jednom su svoj grad predstavili na najbolji mogući način i potvrdili da se trud i zalaganje isplati. Na 54. Državnoj smotri naučno-tehničkog stvaralaštva mladih BiH na kojem je nastupilo preko 100 osnovnih škola i preko 400 takmičara iz čitave Bosne i Hercegovine, koje se održalo u Tuzli 23.maja ove godine, naši učenici ostvarili su zapažene rezultate. Učenica VIII razreda Odobašić Medina osvojila je drugo mjesto na ovom takmičenju i tako postigla najbolji ostvareni rezultat u historiji naše škole otkako se održava ovo takmičenje.

Njen mentor, nastavnik Alen Veladžić, nije krio svoje zadovoljstvo postignutim rezultatom. Pored Medine našu školu su prestavljale i učenica V razreda Hana Aldžić koja je osvojila peto mjesto, čiji je mentor Hasić Edin, te Lamija Veladžić učenica VI razreda koja je osvojila deveto mjesto uz mentorstvo Edise Duranović.

“Ovo su najbolji ambasadori naše Općine i velika stvar za naše obrazovne ustanove, ali i lokalnu zajednicu. Kako je Bužim mala sredina mi moramo uvijek biti među najboljim da bi uspjeli ostvariti svoj cilj. Stoga iskrene čestitke našim predstavnicima i njihovim mentorima”, kazao je Općinski načelnik Agana Bunić.