U petak je u Bužimu, svečanom akademijom pred preko 15. 000 ljudi, završena 19. tradicionalna manifestacija “Slobodarski dani viteškoga grada Bužima”, kojom se obilježava 22. godišnjica osnivanja 505. viteške bužimske brigade.

Svečanosti je prisustvovalo preko 15.000 građana i gostiju, a među njima je bio i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović,  izaslanik reisul-uleme IZ u BiH, Nusret ef. Abdibegović, predstavnici političkog, vjerskog i javnog života, bivši borci i starješine.

izetbegovic_buzim_2

Izetbegović je  po dolasku u Bužim, zajedno sa ostalim zvanicama, prisustvovao prijemu kod općinskog načelnika Agana Bunića, te održan kratak radni sastanak. Nakon prijema, delegacija je  obišla  Muzej sobu 505. viteške brigade.  Potom je upriličen obilazak Turbeta generala Izeta Nanića, gdje je odata počast, položeno cvijeće i proučena fatiha.

IMG_1774

Na samom početku prisutnima se obratio i predsjednik Organizacionog odbora i predsjedavajuću OV-a, Abid Mulalić, koji je govorio o samoj Manifestaciji, ali i čestitao Organizacionom odboru i pododborima na organizaciji Manifestacijie koja je bila na zavidnom nivou. Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, je u svom govoru posebno istakao da je obećao svoju pomoć za dvije stvari u Bužimu, a to su izgradnja Sportske dvorane i izgradnja Islamskog kulturno-edukativnog centra Bužim.

10540536_706853099387970_4711542171846328895_nNačelnik Agan Bunić je čestitao dan formiranja 505.-te brigade, te kazao da je ovo prilika da se sjetimo herojske borbe jedne od najboljih brigada ARBiH, te da odamo dužno poštovanje onima koji su dali sve u odbrani jedine domovine BiH, Krajine i Bužima. Načelnik Bunić je i svečano Manifestaciju proglasio zatvorenom.

Više slika pogledajte na buzimINFO.ba