Načelnik općine Bužim Agan Bunić danas je u sali Općine primio učenike sekcije „Demokratija OŠ „ Bužim“. Povod ove posjete je projekt „Građanin“.

Ovo je sekcija koja ustvari egzistira u svim školama na našem kantonu. Svaka škola preko ovih sekcija radi jedan projekat „Građanin“, preko kojega pokušava riješiti određeni socijalni problem u svojoj sredini. Naša škola je odabrala projekat „Neimaštine u našoj školi“. Kada su u pitanju naši učenici koji čine ovu sekciju moramo istaknuti da su danas sa nama biseri naše škole, neki od njih su u užoj konkurenciji za učenika generacije, aktivni u raznim kulturnim sporskim i društvenim aspektima života.

Došli smo da Vas upoznamo sa tim problemom iako smatramo da sve Vi dobro upućeni i da vodite određene aktivnosti kada je ovaj problem u pitanju, ali smo željeli da Vam to predstavimo iz naše perspektive, rekao je Edin Mulalić nastavnik koji vodi sekciju, te se zahvalio Načelniku na prijemu.

Učenice Aljić Ilhama, Zerina Handanović i  Elma Burzić su pobliže objasnile projekt kojim žele pomoći svojim drugovima iz školskih klupa.

U našoj školi ima puno onih čiji roditelji nisu zaposleni, sve je veći broj i onih koji su bolesni i njihovi roditelji nisu u stanju da im obezbijede liječenje. I pored svih problema sa kojima se susreću, učenici iz ovih porodica, nastoje i trude se da održe odličan uspjeh i jedni su od najboljih u razredu,  takve učenike smatramo da treba nagraditi sa ekskurzijom.

Razmišljajući o ovim problemima pokrenuli smo inicijativu za rješavanje socijalnog statusa u okviru naših mogućnosti. Pored naše dobre volje potrebna nam je podrška i  šire zajednice, te smo iz tog razloga došli da Vas podsjetimo kako bismo riješili ove i slične probleme. Upoznati smo i sa projektima koje vodi Općina ali i nevladina organizacija  „Sadaka“  i privatna lica u kupovini školskog pribora i pomoći učenicima naše škole.

Cilj ovog projekta je rješavanje pomenutih problema i to u suradnji sa lokalnom zajednicom.

Općina Bužim pokušava dati svoj maksimum kada je u pitanju pomoć ovim kategorijama. Ove godine smo dodijelili najveći broj stipendija, jedna smo od rijetkih općina koja isplaćuje jednokratnu pomoć nezaposlenim porodiljama. Mi radimo ono što možemo u okviru svojih budžetskih mogućnosti.  Raduje me da ste ovako mladi počeli da se bavite ovim društvenim aktivnostima što mi daje nadu u  bolje sutra, nadu u poboljšanje i  unaprijeđenje naše lokalne zajednice, rekao je načelnik Agan Bunić.

Učenica Elma Kovačević je ovom prilikom uručila sliku koju je specijano nacrtala za ovu priliku, a inače Elma Kovačević, učenica devetog razreda Osnovne škole “Bužim“ je osvojila treće mjesto na takmičenju “Moja domovina Bosna i Hercegovina” koje je organiziralo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke sa SABNOR-om.

Više slika možete pogledati ovdje