Član Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova FBIH petoj sjednici održanoj u Visokom prisustvovao je i načelnik Općine Bužim Agan Bunić.

5. sjednica Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova FBIH održana je 23.04.2014. godine u Visokom. Na sjednici, članovi Predsjedništva su detaljno upoznati o nizu aktivnosti koje je Savez poduzeo u periodu od održavanje 4. redovne sjednice.

Nakon usvajanja zapisnika i zaključaka sa četvrte sjednice Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine u okviru dnevnog reda današnje sjednice razmatrane su slijedeće tačke: Finansijski  plan Saveza općina i gradova FBiH, Izvještaj o izvršenju finansijskog plana za 2013. godinu, Prijedlog finansijskog plana za 2014. godinu, Izvještaj o radu Nadzornog odbora za 2013.godinu, Plan rada Nadzornog odbora za 2014. godinu.

Osim toga, govorilo se o realizaciji Zaključka Predsjedništva Skupštine Saveza u vezi sa aktivnostima vezanim za izuzimanje  jedinica lokalne samouprave od otplate vanjskog duga, te Izvještaju sa sjednica komisija i to: Komisije za ekonomski razvoj općina i gradova i finansije, Komisije za ustavna i zakonodavna pitanja, Komisije za izbor i  imenovanja.

Prisutni su raspravljali i o slijedećim inicijativama: Općinskih vijeća Visoko, Breza i Banovići u vezi sa aktuelnim zbivanjima, općina sa područja Kantona Sarajevo u vezi sa usaglašavanjem Zakona o građevinskom zemljištu sa Zakonom o stvarnim pravima – urgencija, preispitivanje stava Predsjedništva Skupštine Saveza u vezi sa zaključkom o Nacrtu zakona o premjeru i registraciji nekretnina FBiH.

Predsjedništvo je također razmatralo Aktivnosti Saveza na projektima i to Informaciju o implementaciji projektne komponente LOD III, te UNDP MTS – osiguranje kvalitete obuke.

Savez općina i gradova F BiH je samostalna organizacija dobrovoljno udruženih općina i gradova u F BiH, osnovana u cilju razvoja lokalne samouprave i unapređenja i zaštite njihovih zajedničkih interesa.

Predsjedništvo je u okviru današnje sjednice raspravljalo i o drugim pitanjima koja su značajna i aktuelna za funkcionisanje lokalnih zajednica u Federaciji BiH.

Na kraju sjednice direktorica Saveza općina i gradova FBiH, Vesna Travljanin informisala je članove Predsjedništva u vezi sa prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, kao i o održanoj IX Skupštini NALAS-a.

IMG_3837

Načelnik općine Bužim Agan Bunić sa domaćinom sastanka načelnicom općine Visoko Amrom Babić