Obilježavanje dvadeset i prve godišnjice bitke Munja ‘93, značajne ne samo za općinu Bužim nego i cijelu državu BiH otpočelo je sa hutbama, jasinima koji su proučeni u džamijama MIZ Bužim, te svečanim prijemom u prostorijama Općine Bužim  kod načelnika Agana Bunića. U petak navečer je održano i druženje pripadnika Hamzi i Gazija, jedinica 505.-te bužimske viteške brigade u područnoj školi Zaradostovo, odakle su i kretali u bitke. U svome obraćanju prisutnim članovima Hamzi, Gazija na održanom druženju, kao i na  prijemu porodica poginulih boraca u ovoj bitki načelnik Bunić je istakao:

„Prije svega želim da vas poselamim i  zahvalim na odazivu u svoje lično ime i ime predsjednika Organizacionog odbora gospodina Abida Mulalića. Uzimajući u obzir da obilježavanje značajnih datuma treba vezati za institucije opredijelili smo se da Vas pozovemo u Općinu na prijem koji će održati sutra. Smatram da je ovakav vid prisjećanja na minule važne događaje garancija njihovog obilježavanja i u budućnosti.“

„ Mi mlađi nismo krivi što nismo imali godina da budemo učesnici odbrane jedine nam države Bosne i Hercegovine. Općina nema problema sa borcima, i demobilisanim borcima i prema tim kategorijama Općina je otvorena 24h. Odlučili smo se da sredstva koja su do sada izdvajana za rad i djelovanje pojedinih udruženja, usmjerimo i direktno damo borcima. Na ovakav način smo radili ove godine i tako ćemo nastaviti i do kraja mandata. Smatramo da  ovim kategorijama treba  direktno pomagati jer sredstva koja se daju udruženjima ne dođu uvijek do onih kojima su namijenjena. Uslijed svih dešavanja i politika neko sebi da za pravo da Vama čiji su sinovi, očevi poginuli kaže ne idite kod načelnika na prijem. Vi ste sigurno pozvani i od strane ove druge organizacije i trebate ići, ja ne zagovaram da se ne ide, ali treba se vezati za institucije, jer vaši najmiliji su borili za državu, općinu i u ime toga trebamo uvažavati institucije. Moja obaveza kao načelnika zajedno sa  predsjedavajućim Općinskog vijeća Abida Mulalića jeste da Vas pozovemo, selamimo da se sjetimo ove značajne bitke da Vam se zahvalimo za sve ono sto su vaši najmiliji dali za ovu državu i općinu. Zahvaljujemo Vam se što ste se odazvali našem pozivu.“

Nakon prijema, na turbetu Generala Izeta Nanića proučen je jasin za sve borce  505. Vmb.

„Na određeni način ovdje završavamo ovaj službeni dio protokola obilježavanja Munje `93. U to ime svim borcima, oficirima i svim onima koji su na bilo koji način učestvovali u stvaranju ove velike bitke, posebno porodicama koji su u njoj izgubili svoje najmilije, u ime Općine i u ime Organizacionog odbora za obilježavanja svih značajnih datuma iskreno čestitam ovu veliku pobjedu. Molim Allaha dž.š. da podari sabura svima koji su pretrpjeli gubitke.

Posebno mi je drago da danas ovdje vidim ovu našu omladinu koja se okupila i  koja se uvijek odazove na obilježavanje događaja iz perioda 92.-95. Bez obzira na probleme koji se pojave s vremena na vrijeme uslijed nerazumijevanja, neuvažavanja institucija Općine, mi ćemo dati svoj doprinos i nećemo nikad zaboraviti ono što su najbolji sinovi naše drzave dali u njenoj odbrani da bi mi  danas nešto mlađi vodili općinu i uživali slobodu koju imamo. U to ime iskrene čestitke svim pripadnicima 505. za ovu i sve druge bitke, jer su one od istog značaja, ali danas se prisjećamo onih koji su dali svoje živote u ovoj bitki”, rekao je načelnik Bunić.

U bitki Munja ‘93 živote je izgubilo 17 pripadnika 505.-te viteške bužimske brigade, a 38 ih je ranjeno, a teško je ranjen jedan od najboljih komandanata bataljona Hasan Musić-Musa koji je podlegao zadobijenim ranama desetak dana kasnije u RMC Bihać. Na Kedića Glavici održan je historijski sat. Kantonalni ministar za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida Mirsad Topčagić je zajedno sa djecom poginulih u bitci Munja svečano otvorio Spomen obilježje pogunulima u ovoj slavnoj bitci.

Za više slika kliknite ovdje