Danas je u prostorijama Doma kulture Bužim održana  XIII redovna sjednica Općinskog vijeća općine Bužim. Na dnevnom redu našlo se sedam tačaka, i to razmatranje i usvajanje prijedloga Odluke o Budžetu Općine Bužim za 2014. godinu, razmatranje i usvajanje prijedloga Odluke o izvršavanju Budžeta Općine Bužim za 2014.godinu, te Odluka o utvrđivanju vrijednosti boda za komunalnu naknadu za 2014.godinu,  Odluka o utvrđivanju jedinstvenog cjenovnika za obračun troškova vatrogasnih usluga i intervencija Vatrogasne jedinice općine Bužim za 2014. godinu, Informacija u vezi provedenih dosadašnjih aktivnosti na realizaciji projekta Sportske dvorane u Bužimu i Plan utroška namjenskih sredstava ostvarenih od naknada za korištenje državnih šuma ostvarenih iz 2013. godine.

Posebnu pažnju vijećnika imale su druga i treća tačka, odnosno Odluka o Budžetu Općine Bužim za 2014. godinu i Odluka o izvršenja Budžeta Općine Bužim za 2014. godinu koje su usvojene sa 11 glasova ZA i 6 SUZDRŽANIH. Predviđeni Budžet za 2014. godinu iznosi 5.089.080,00KM. Pored trenutne većine u Općinskom vijeću općine Bužim koju čine deset vijećnika SDA,  Budžet je podržala i  dr. Indira Bosnić vijećnica ispred SBB.

„Budžet općine Bužim je izazov za načelnika i službe, uradićemo sve da ga izvršimo u cijelosti, možda je pomalo i ambiciozan, ali predstavlja pravni i budžetski okvir da radimo. Ovim budžetom nastavljamo investicije koje smo započeli i najveći dio novih investicija. Većina grantova je ostala na prošlogodišnjem nivou, povećali smo sredstva za stipendije, kluturu,  socijalna davanja, nezaposlene porodilje. Smanjena su sredstva za plaće i naknade zaposlenih u odnosu na plan iz 2013.godine, smanjena su i sredstva za rad političkih partija. Nastavljamo sa izgradnjom vodovoda Pivnice, Doma kulture u Bužimu, lokalne putne mreže i niz drugih manjih projekata. Tražićemo sredstva za naše projekte i na višim nivoima, ovih dana smo potpisali ugovora za oko 300.000 KM sa nivoa federacije. Puno je posla za sviju, od ovog budžeta će imati koristi svaka mjesna zajednica, te u to ime tražim podršku za ovaj budžet bez obzira na poziciju i opoziciju“ kazao je između ostalog načelnik Bunić kod rasprave o budžetu.

Valja spomenuti i to da se na dnevnom redu našla i Informacija provedenim dosadašnjim aktivnostima na realizaciji projekta Sportske dvorane u Bužimu.  

Moramo doći do realnog rješenja i projekta, jer sve i da nam neko napravi ovu dvoranu mi je ne bismo mogli održavati. Općina Bužim je napravila takav projekat ali mi se čini da ti ljudi tada nisu imali osjećaja za realnost i naše potrebe, stoga treba hitno pristupiti obezbjeđivanju nove projektnotehničke dokumentacije i projekta koji bi bio realniji i finansijski izvodiv, i u konačnici održiv. Da je Vijeće bilo u toku izrade i ovog projekta kojeg danas imamo siguran sam da Vijeće ne bi dalo saglasnost da neko projektira dvoranu za Bužim od cca 6.000.000,00KM. Mi smo skoro svi pali na ovome projektu dvorane, ali trebamo uraditi da to svedemo u realne okvire i da svi skupa radimo na tome da ga što prije realiziramo” iznio je načelnik Bunić.

Za više slika kliknite ovdje