Svečanom akademijom u Bužimu danas je obilježen 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Akademiji su u novoizgrađenom Domu kulture prisustvovali predstavnici političkog, društvenog i vjerskog života Općine te mnogobrojni građani koji su svojim prisustvom dali do znanja da datumi značajni za opstojnost države ne smije i ne mogu biti zaboravljeni.

Nakon intoniranja himne koju su izveli učenici Muzičke škole Bihać prisutnima se obratio predsjedavajući Općinskog vijeća Bužim Abid Mulalić.

Uz dobrodošlicu i čestitke povodom Dana državnosti, Mulalić je istakao kako su današnja vremena teška za Bošnjake te da je potrebno uložiti dodatni napor na očuvanju države Bosne i Hercegovine.

1452120_676198495758295_1343427775_n

Historijski država Bosna i Hercegovina je prolazila kroz teška vremena, ali hvala Bogu uvijek je uspjela da opstane i ostane. Bošnjaci su bili ti koji su uvijek plaćali najveću cijenu državotvornosti Bosne i Hercegovine”, kazao je Mulalić.

Načelnik Općine Bužim, Agan Bunić, u svom obraćanju istakao je kako je prije 70 godina Bosna i Hercegovina potvrdila državnost dugu skoro hiljadu godina.

1464092_676199499091528_96726236_n“U Mrkonjić Gradu prije 70 godina nije nastala Bosna i Hercegovina, već je potvrđena državnost da će u današnjim granicama nastaviti raditi i djelovati. I danas se naša država nalazi u teškoj situaciji, i na udaru je svih oni koji je ne doživljavaju kao svoju. Međutim, kako je rekao jednom prilikom prvi predsjednik BiH, Alija Izetbegović: “Vjerujemo da će snage koje nasrću na Bosnu se umoriti, ali mi se nikad nećemo umoriti“. Ovom akademijom mi poručujemo da se mi nikad nećemo umoriti, i da je naša podrška neupitna za državu Bosnu i Hercegovinu”, poručio je na svečanoj akademiji prvi čovjek Općine Bužim Agan Bunić.

U bogatom kulturno-umjetničkom programu u povodu obilježavanja Dana državnosti BiH učestvovali su učenici Osnovne i Srednje škole Bužim, te Muzičke škole Bihać: Kenan Šahinović, Merjema Dizdarević, Sara Salkić, Lejla Suljić, Edin Šahinović, Lejla Šahinović, Fatima Abazović, te Hadžem Emrić.

Foto by Nisvet Porić