1452285_10200784553683203_831728936_n Dana, 29.10.2013. godine u Kalesiji održana treća sjednica Predsjedništva    Skupštine Saveza općina i gradova F BiH. Sjednici je ispred Općine Bužim      prisustvovao savjetnik načelnika gosp. Mehmed Ćenanović i prezentirao inicijativu  Općine Bosanski Petrovac o formiranju novog šumsko-privrednog društva, a u vezi  sa zadnjom raspodjelom dobiti ŠPD „Unsko-sanske šume“ za 2012. godinu.

 Nakon kraće rasprave članova Predsjedništva, Savez je dao punu podršku  inicijativi pomenute Općine i donio zaključak da se donese Zakon o šumama Unsko-  sanskog kantona.

 Također članovi Predsjedništva  saveza razmatrali su i ostale tačke dnevnog reda. Najprije je usvojen zapisnik i zaključci sa Druge sjednice Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova F BiH, a razmatrane su i zabilješke Komisije za međunarodne veze, saradnju i evropske integracije, potom zabilješke Komisije za razvoj i unaprijeđenje lokalne samouprave, te Komisije za ekonomski razvoj općina i gradova i finansije. Na sjednici je prezentiran i Zakon o premjeru i registraciji nekretnina, a izvjestioci su bili Hazbo Ličina, član radne grupe za izradu Zakona i direktor Uprave za imovinsko-pravne , geodetske poslove i katastar nekretnina Općine Zenica, Ivan Lesko, član radne grupe za izradu Zakona i direktor Kantonalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Hercegovačko -neretvanskog kantona.

Na dnevnom redu našao se i Izvještaj o aktivnostima Saveza u okviru projekta:” Jačanje kapaciteta saveza općina i gradova u BiH”-CDMA, Strategija razvoja ljudskih resursa, Strategija komuniciranja Saveza općina i gradova F BiH za period 2014.-2018., izvještaj o tematskoj sjednici sa delegatima Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, te izvještaj o seminarima u organizaciji Saveza. Predsjedništvo je razmatralo i Informaciju o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH, Informaciju sa Konferencije na temu ”Lekcije iz međunarodne saradnje općina iz Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške”, potom je razmatrana Infrormacija o projektu ”Konsultacije za energetsku efikasnost u Bosni i Hercegovini” kao i ostala pitanja.