Saopćenje Općine Bužim o plaćanju komunalnih naknada

U povodu slabe naplate komunalnih naknada, Općina Bužim uputila je građanima i pravnim licima saopćenje u kojem traži da se ovom problemu pristupi na krajnje ozbiljan način,  kako bi i u narednom periodu usluge održavanja puteva i plaćanja računa za javnu rasvjetu bile na vrijeme izmirene.  Saopćenje prenosimo u cjelosti.

Poštovani građani Općine Bužim želimo vas informirati da smo do sada u toku 2013. godine fakturisali preko 400.000,00 KM komunalnih naknada fizičkim i pravnim licima. U prvih deset mjeseci tekuće 2013. godine prikupljeno je svega 45.000,00 KM.

Također vas želimo podsjetiti da je plaćanje komunalnih naknada definirano u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima Unsko-sanskog kantona.

Želimo vas informirati i upoznati da sredstva prikupljena po osnovu komunalnih naknada se troše na zimsko održavanje ulica, lokalnih cesta, nekategorisanih puteva, zašto je Budžetom za 2013. godinu izdvojeno preko 160.000,00 KM, te plaćanje javne rasvjete čiji troškovi na godišnjem nivou iznose oko 70.000,00 KM, što ukupno prelazi 230.000,00 KM.

Općina Bužim ukupno održava preko 150 km ulica, lokalnih cesta, nekategorisanih puteva kako bi olakšala kretanje svim građanima koji žive na njenom području.

Ukoliko se u narednom periodu i dalje nastavi negativan trend naplate potraživanja, bit ćemo primorani potraživanja potraživati putem suda ili pristupiti nepopularnim mjerama isključivanja javne rasvjete i obustavljanje čišćenja lokalne putne mreže tamo gdje građani ne izmiruju svoje obaveze. Kako bi se izbjegli mogući sudski troškovi ovim putem vas pozivamo da izmirite svoje obaveze.