1382320_3643511903671_293014920_n“Pružanje općinskih usluga“ naziv je konferencije koju je jučer u Sarajevu organizirala Ambasada Švedske u saradnji s UNDP-om.

Učešće na ovoj konferenciji su uzeli načelnici 60 općina iz naše zemlje, predstavnici entitetskih Saveza općina i gradova, Ministarstva lokalne uprave i samouprave Republike Srpske, Ministarstva pravosuđa Federacije BiH, te međunarodni partneri, uključujući predstavnike Agencije za razvoj i saradnju Švicarske, predstvnike Ambasade Kraljevine Holandije, GIZ-a, UNICEF-a, Delegacije Evropske unije, kao i predstvanici Udruženja lokalnih vlasti i regiona iz Švicarske.

Cilj ove konferencije bio je produbljenje dijaloga između zajednice i općina kako bi se potakao brži razvoj i reforme na lokalnom nivou u Bosni i Hercegovini.

Na ovoj konferenciji predstavljeno je više projekta, a zapažen nastup ostvario je GAP projekt koji je uključivao polovinu jedinica lokalne samouprave u BiH, a imao je za cilj unapređenja efikasnosti i i povećanje odgovornosti prema građanima u pružanju administrativnih usluga. Drugi projekt koji je predstavljen je švedski koncept “Symbio City“ o integriranom urbanističkom planiranju. Pored navedenih projekata predstavljeno je i nekoliko novih inicijativa i projekata koje finasira Švedska i drugi međunarodni subjekti u Bosni i Hercegovini.

Općinu Bužim na ovoj konferenciji predstavljao je načelnik Agan Bunić. On je istakao kako je povezivanje s drugim općinama i organizacijama od izuzetne važnosti te da iskustva drugih svakako mogu poslužiti i u razvoju općine Bužim kao i kvalitetnijem odnosu na relaciji Općina – građani.